2017-02-27 Szekeres Ferenc 0Comment

Amikor egy játéknak második, harmadik, sokadik változata jelenik meg, akkor az igen megosztó tud lenni. Bár az új felbukkanásával a régebbi verziók nem lesznek automatikusan gyengék, de tény, hogy a pénzben kifejezett értékük rohamosan csökken. Ez nyilván azokat érinti, akik az “elavult” változattal rendelkeznek, de közülük sem mindenkinek szempont ez, hiszen akinek nem fontos egy társas értékének alakulása, az továbbra is ugyanazzal az általa kedvelt játékkal rendelkezik, mint eddig. Aki pedig csak az új változat megjelenésekor gondolkodik el a vásárláson, annak könnyebb dolga van, vagy vesz egy korábbi kiadást olcsón, vagy megveszi az újat.

Ignacy Trzewiczek, úgy tűnik, hogy utólag is sokat szeret foglalkozni a saját játékaival, javítgatja, módosítgatja, áttematizálja őket, újabb verziók jelennek meg. Stronghold, Robinson Crusoe (ennek legalább a szabálya nem változott), Neuroshima Convoy, 51st State…

Nehéz bármilyen kreatív folyamatra azt mondani, hogy itt a vége, a végeredményen már nem lehet javítani. Pedig ha terméket hoz létre valaki, akkor előbb-utóbb el kell jutni erre a pontra. Nem játszottam a 51st State-tel, sem a Winterrel, sem a New Erával, sem a Ruinsszal. Az első 51st State evolúciós állomás, amit próbáltam, az a Birodalmi Telepesek volt, majd a 51st State Master Set. Mivel az eredeti játék szabálykönyvéről, ikonozásáról jót még nem hallottam, én kimondottan örültem a Master Setnek. Azt kell, mondjam, hogy sikerült érthetőre, áttekinthetőre összerakni a szabályt, és elengedték a nyelvfüggetlenségi törekvéseket, így, bár némi angol tudás szükséges, minden teljesen világos.

Nekem amúgy jobban tetszik, mint a Birodalmi Telepesek, valószínűleg leginkább a hangulat miatt. Mechanikailag a legnagyobb különbség az, hogy míg a Birodalmi Telepesekben mindenkinek saját paklija is van, itt csak egy közösből húzunk ennek minden előnyével és hátrányával. Ez is nyilván ízlésfüggő.

Mindenesetre erről is készítettem egy videót, nem teljes szabálymagyarázat, de azért elég részletes, nézze, akit érdekel! 🙂