2017-03-20 Szekeres Ferenc 1Comment

Egyre ritkábban lep meg egy társasjáték, akár pozitív, akár negatív értelemben. Minden bizonnyal ez törvényszerű már csak a kipróbált játékok magas száma és viszonylag széles spektruma miatt is. Az viszont nem tudom, mennyire törvényszerű, hogy míg kezdetben mindenbe belekaptam, később kimondottan a nehezebb, összetettebb játékokat kerestem, most pedig, ha nem is teljesen elidegenedve a hevi kategóriától, inkább a könnyedebb, középnehéz társasokban keresem a kikapcsolódási lehetőséget.

Aktuális bejegyzésem alanya a pehelykönnyű kategóriában indul, és sikerült komoly meglepetést okoznia. Amikor először találkoztam a Kingdominoval, akkor eléggé elnézően mosolyogtam a névválasztás, a dominós alapötlet és az elcsépelt birodalomépítős “tematika” miatt. Oké, Bruno Cathala neve adott némi okot a bizakodásra, de alapvetően szkeptikus voltam az egésszel kapcsolatban. Aztán először a kivitelezés minősége (mind anyagban, mind grafikában), majd a játékélmény lepett meg. Bevallom, a dominó nem az a játék, amire könnyes szemű nosztalgiával gondolok vissza, de szerencsére ez nem bizonyult hátránynak.

Mutatom a szabályokat:

Egyszerű, elegáns, igaz? Az illusztrációk rengeteg finomságot rejtenek (pl. Frodó és a Banyapók találkozása, sárkányárnyékok, stb.). Maga a lapkaválasztó/játékossorend mechanika zseniális. Gondolj bele, amikor megmutatod valakinek a Ki nevet a végén? után…:P A lerakási szabályok és a pontszámolás is olyan, ami már egy másodikosnak sem okoz gondot.

Képtalálat a következőre: „kingdomino”

Ha “csak” élvezetből játsszuk, teljesen használható az alap kétfős, háromfős szabály is, ahol a lapkák egy része nem kerül játékba. De ha komolyabban akarunk számolni, és a többiek lehetőségeit is figyelembe kívánjuk venni, akkor kettesben egyértelműen a 7×7-es királyság a nyerő, na meg persze a négyfős 5×5 is, hiszen mind a két esetben az összes lapka játékba kerül, így komolyabb esélylatolgatásra, mérlegelésre van lehetőség. No félreértés ne essék, nem a feneketlen mélysége miatt fog felkerülni vérgémerek sokaságának a polcára, de a családi kategóriában nagyon erős versenyző, az biztos, és egyértelműen több van benne, mint ami első próbálkozásra kiderül róla.

Képtalálat a következőre: „kingdomino”

Mi kevés olyan játékkal játszunk itthon, ami nem a miénk, ugyanis arra nincs lehetőségünk, hogy együtt járjunk klubozni, én meg a kölcsönzéseket (akár hivatalos, akár baráti) nem igazán kedvelem, így általában megvesszük, kipróbáljuk, aztán vagy marad, vagy megy az adott társas. A Kingdomino viszont kimondottan a videózás miatt került hozzám, így amikor ezt megtudta Anett, rögtön jelezte, hogy oké, de akkor szerezzek be saját példányt is, mert ez kell. Ez azért elég erős jelzés, ugyanis Anett hozzám képest kevésbé lelkes a sok újdonsággal kapcsolatban. El kell ismernem, hogy a nagyon egyszerű alapötlet ellenére (miatt?) ez egy kiváló játék…

…amit a Gémklub jóvoltából valakinek továbbajándékozhatok. 🙂

NYEREMÉNYJÁTÉK

Kérlek benneteket, a következőket vegyétek figyelembe, és csak ezek elfogadása esetén vegyetek részt a játékban:

  • a kisorsolásra kerülő Kingdomino ugyanaz, amelyet kipróbáltam, a felvételhez is használtam, így bontott, minimálisan használt példányról van szó
  • a nyertesnek Budapesten tudom személyesen átadni a nyereményt, amennyiben szállítási költségek lépnének fel, azok az új tulajt terhelik

Ha a fenti két pont elfogadható a számodra, a következőt kell tenned:

  • a facebookos bejegyzés alá (ITT) írd meg legkésőbb péntek (március 24.) 20:00-ig, hogy milyen mezők találhatók a 17-es lapkán, illetve mennyi a példában bemutatott királyság összpontszáma (a videóban leleshető mind a kettő információ)

Ennyi. Amennyiben eddig nem lájkoltad, nem követted az oldalamat, youtube csatornámat, és most úgy döntesz, hogy megteszed, vagy magát a bejegyzést lájkolod, megosztod, azt megköszönöm.