2017-07-12 Szekeres Ferenc 1Comment

Szerintem az mindig nagy dolog, amikor egy magyar kiadás időpontja egybeesik a játék nemzetközi megjelenésével. Főleg, ha olyan társasról van szó, ami kivitelezési újdonságot tartalmaz. A Dice Forge ilyen. Oké, a LEGO már használt olyan dobókockákat, ami szétszedhető elemekből áll, de modern társasjátékban talán először jelenik meg, és nem, nem “dobsz és lépsz” mechanikát alkalmazva.

Mutatom, hogy hogy lehetünk A Sors Kovácsai:

Talán a Mystic Vale-hez hasonlítanám a játék újszerűségét, mert ott is az a helyzet alakult ki, hogy van ugyan bőven pakliépítős játék, de az volt az első, ahol konkrétan a kártyákat tudtuk módosítani. Kockákkal kapcsolatos “készletépítés” is létezik már régóta, de a változtatható kocka újdonság. Nyilván a fő kérdés az ezzel kapcsolatban, hogy mennyire működik jól. Én úgy érzem, hogy a kivitelezés minőségi lett. A tartósságról nem tudok nyilatkozni néhány játék alapján, de az első egy-két bénázó próbálkozás után már simán ment a kockakovácsolás. Ki lett ez találva rendesen, a mélyedésbe be kell nyomni az új lapkát amennyire csak lehet, és vagy egyből lepattan a fent lévő oldal, vagy 2 irányból pikkpakk ki lehet lazítani. A második játszmánál már tényleg azt éreztem, hogy sima ügy az egész, semmiféle nehézséget nem okoz, és különösebb finomkodást sem igényel.

Maga a játék ezen kívül túl sok újdonságot nem tartalmaz. Persze nem is kell, hiszen ez a cserélhető oldalú kockákról szól. 🙂 Részemről az fontos, hogy a kockán kívül egyéb szerencse nincs a játékban. Ha például a lapok véletlenszerűen kerülnének elő, az szerintem már túlzás lenne. Ebbe a 30-60 perces sávba belefér ez a szerencsemennyiség, és egy pici fejlődési lehetőséget látok abban, hogy a két kockát kicsit tudatosabban alakítsa ki az ember.

Az mindenféleképpen remek ötlet, hogy mindenki dob mindenki körében, így kevésbé teszi próbára a türelmünket a várakozás, nem mellesleg, mire sorra kerülünk, remélhetőleg némileg komolyabb tőkéből gazdálkodhatunk. A kapukból való kilökdösés is jófajta interakció, nem az a kiszúrós jellegű, tulajdonképpen célunk egy-egy kártyához előbb érnünk (nem feltétlenül azért, hogy a lapot lenyúljuk, hiszen úgyis több van), hogy majd a később érkező kockadobással jutalmazzon minket. Mondjuk van kitolós eleme is a játéknak, de végül is azokat a kártyákat ki lehet hagyni, ha valakinek nagyon fájna.

Mindent összevetve jó kis játék a Dice Forge, mind ötletben, mind kivitelezésben színvonalas.

TETSZIK

+ Jól sikerült a technikai újítás.

+ Szépek a grafikák.

+ A kivitelezés minőségi, átgondolt, dizájnos minden eleme.

+ A szabályok egyszerűek (igazából a kártyák értelmezése igényel több időt, energiát).

+ Kevés a holtidő.

+ A játékmenet gyors.

+ Kettesben is remek, a szabályváltoztatások jól kitaláltak, indokoltak.

+ A kockakovácsolás, kockadobálás jó móka.

SEMLEGES

* Eléggé kézenfekvő lenne, hogy ez a játék is a Xidit világához tartozzon (mint ahogyan az Évszakok és a Lords of Xidit), hiszen a szerző ugyanaz, és a tematikát is rugalmasan lehet kezelni. Minden bizonnyal megvan az oka, hogy ez végül nem így lett, de szerintem érdekes lehetett volna egy ilyen fajta összefonódás a játékok között.

NEM TETSZIK

– Ez most meglepő lesz, de bizony néha kicsit nagynak éreztem a szerencsét. 😛 Tudom-tudom, ez egy kockajáték, persze, ráadásul elég sokat dobunk (pl. egy kétfős játék esetén csak az első lépések miatt fordulónként 4x dobunk a kockákkal, mindezt 9 fordulón keresztül, tehát mind a két kockával minimum 36x dobunk (és akkor ehhez jönnek a kártyák hatásai, az elűzések)), így nyilván hosszú távon kiegyenlítődik az ilyesmi. Mégis, nem olyan könnyű mosolyogva tűrni, hogy hiába kovácsoltunk át 6 oldalból 4-5-öt, csak kidobjuk az arany 1-eseket, miközben meg az ellenfelünk dobálja a legfrissebb fejlesztéseit. Grrrrrr. 😀

– Az, hogy egy játék nyelvfüggetlen legyen, kompromisszumokkal jár. Valószínűleg megéri ez a kiadóknak, de felhasználóként azért egyes ikonozások nem könnyen értelmezhetők, ezért a segédlet nem marad érintetlen, az biztos.

– Az elpakolás egy kicsit macerás. Egyrészt vissza kell állítani a kockákat a kiindulási állapotukba, másrészt a lapkákat vissza kell rendezni a mappába. Persze megtehetnénk, hogy csak elpakoljuk és kész, de akkor meg a következő játék elején kell ezt megejteni. Amúgy minden tároló, mappa nagyon jól működik, le a kalappal a tervező előtt!

 

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Gémklub jóvoltából a bemutatott példány új gazdára vár. Kérlek benneteket, a következőket vegyétek figyelembe, és csak ezek elfogadása esetén vegyetek részt a játékban:

  • a kisorsolásra kerülő Dice Forge ugyanaz, amelyet a felvételhez is használtam, így bontott, minimálisan használt példányról van szó
  • a nyertesnek Budapesten tudom személyesen átadni a nyereményt, amennyiben szállítási költségek lépnének fel, azok az új tulajt terhelik

Ha a fenti két pont elfogadható a számodra, a következőt kell tenned:

  • a facebookos bejegyzés alá (ITT) írd meg, hogy legfeljebb hány kockaoldal vásárolható egyszerre, ha nincs táblabővítmény, tehát legfeljebb 12 arany költhető el. (A videóban bemutatott, elhangzott infók alapján kiszámolható. :))
  • azt is írd meg, hogy melyik a kedvenc dobókockát tartalmazó játékod!
  • a nyereményjáték határideje: vasárnap (július 16.) 20:00

Amennyiben eddig nem lájkoltad, nem követted az oldalamat, youtube csatornámat, és most úgy döntesz, hogy megteszed, vagy magát a bejegyzést lájkolod, megosztod, azt megköszönöm.