2017-09-04 Szekeres Ferenc 0Comment

Már e blog keretei között is sokszor felmerült téma a gyorsasági, ügyességi játékok kérdésköre, és már annyiszor át lett rágva, hogy mennyire megosztóak az ilyen jellegű tevékenységek, hogy nem merülnék el újra a részletekben. Megosztó és kész. 🙂 Van aki szereti, és van aki nem.

Én a magam részéről nem igazán rajongok a gyorsaságot, ügyességet igénylő játékokért (legalábbis ha versengéssel van egybekötve), ez minden bizonnyal összefügg az én erősen korlátozott képességeimmel. Nincs ezzel gond, jó, ha az ember tisztában van a határaival, és az sem baj, ha tudja, mik azok a tevékenységek, amelyek során jó eséllyel kényelmetlenül fogja érezni magát.

Nos… Az Észvesztő Útvesztőben mind az ügyességre, mind pedig a gyorsaságra szükség van… De szerencsére nem csak ezekre…:)

Mutatom:

/A felvétel elkészítéséhez a játékot a Gémklub bocsátotta a rendelkezésemre./

Nekem nagyon tetszik az egész koncepció, azaz, hogy van egy hosszabb építkezős, kreatív rész, maga a verseny pedig csak nagyon rövid. A labirintus megépítése nehéz, kimondottan nehéz. Nekem az a feltételezésem, hogy egy-egy útvesztő kialakítása mindenkinek hasonló nehézséget okoz a maga szintjén. Az ember igyekszik valami érdekeset, szokatlant építeni, és emiatt mindig valami új megoldást keres. Szóval, ha először vágunk bele, azért nehéz, ha már a sokadikat gyártjuk, akkor meg azért. Elágazások, zsákutcák, nehezen eltalálható bejáratok, stb… Élvezetes újabb “trükköket” kitalálni, kipróbálni.

Én ebben amúgy igen nagy lehetőségeket látok. Elsősorban gyerekekkel, akár iskolai körülmények között. Biztosan ki fogom próbálni valamilyen foglalkozás keretében, és a szabad alkotások mellett megnézünk néhány irányított építkezést is (pl. a tengelyes tükrözés témakörrel kapcsolatban látok benne potenciált). Belegondolva, azt hiszem, hogy nekem alapvetően nem is feltétlenül, mint társasjáték, hanem inkább mint eszköz tetszik az Észvesztő Útvesztő. 😀

TETSZIK

+ Jó minőségű kivitelezés, strapabírónak tűnik.

+ Nagy számú elem.

+ Kreativitást igénylő építkezés.

SEMLEGES

* Ez sok szempontból nem egy megszokott társasjáték, itt mindenki egyedül építkezik, és utána az ellenfél labirintusát is magányosan oldjuk meg. Szóval mondhatjuk azt is, hogy az interaktivitás leginkább annyi, hogy egymás számára készítünk feladványt.

* A homokórával nem mindig vagyok jóban. Egyrészt persze kell valami időkorlát, másrészt viszont nem biztos, hogy az építkezésnek jót tesz a sürgetés. Ebben mindenféleképpen meg kell egyezni a játékostársaknak, és akkor nincs vita, mert nyilván nem élvezetes, ha a gyorsabban építkező olyan korlátokat szab a másiknak, hogy félkész labirintust kap vissza. Ugyanakkor az sem élvezetes, ha túl sokat kell várni a másikra… Össze kell csiszolódni, na. :)))

NEM TETSZIK

– Bár sok elem van benne, leginkább különböző hosszúságú egyenesek ezek néhány kanyarral, egy-két érdekesebb forma elférhetett volna a dobozban.

– A szabálykönyv tartalmaz néhány kiindulási helyzetet, illetve bátorítást arra vonatkozóan, hogy a játék honlapjáról töltsük le ezeket, nyomtassuk ki “kártyaként” őket. Hát nem tudom… Ez azért nem túl elegáns, mert talán ha 9 ilyen ábra van, szóval talán bele is férhetett volna, hogy az a néhány lap benne legyen a dobozban.