2017-09-06 Szekeres Ferenc 0Comment

A Mars terraformálásának sikere nagyon szép történet. Ahogyan az is, hogy itthon elfogyott az első magyar kiadású szállítmány gyakorlatilag rekordidő alatt.

Nem tudom, hogy rögtön az elején tudni lehetett-e, hogy lesznek kiegészítők a játékhoz, de azért nagy jóstehetség nem kellett ahhoz, hogy ezt előre lássuk. A kiegészítők elég sokfélék lehetnek, és vannak, amik fenekestül forgatják fel az alapjátékot, míg mások nem hoznak be új szabályokat, inkább csak némi változatosságot. A Hellas & Elysium ez utóbbi kategóriába tartozik.

Mutatom:

/A felvétel elkészítéséhez a kiegészítőt a Reflexshop bocsátotta a rendelkezésemre./

Az, hogy konkrétan a térképektől mennyire más a játék érzete, nehéz megmondani. Szerintem igazából a Déli sark az, ami izgalmasabb, a többi változás az egyszerűen csak kicsit más elrendeződésű, nem mondanám sem jobbnak, sem rosszabbnak az eredeti térképhez képest.

A Mérföldkövek és a Díjak kérdése viszont egyértelműen érdekesebb, és szerintem ezek adják az igazi változatosságot. Én úgy tapasztaltam, hogy mindenkinek vannak kedvelt stratégiai útjai (pl. én sohasem gyűjtök bioakármiket, jobban szeretem a direkt, azonnali dolgokat), és ezek az új célok talán egy kicsit megbolygathatják ezeket. Sajnos annyit még nem játszottam az eredeti táblával sem, hogy mélyelemzésekbe bocsátkozzak, de azt nagy bajnak nem tartom, ha 1 helyett 3 tábla közül választhatunk. Részemről az is pozitívum, hogy mivel nincsenek új szabályok, tulajdonképpen első játékhoz is bármelyik tábla mellett dönthetünk.

Nélkülözhetetlennek semmiféleképpen sem mondanám a kiegészítőt, de mind az árát, mind a funkcióját figyelembe véve szerintem elég jó az ár/érték aránya. Meg ha már az utóbbi időben elég sokat foglalkoztam az itthoni kiadásokkal és a nyelvfüggőségi kérdésekkel, akkor muszáj megjegyezni, hogy ez egy nyelvfüggő játék magyar kiadásának a nyelvfüggő kiegészítője. A fehér hollókat nagyon tudom értékelni…