2017-09-11 Szekeres Ferenc 2Comment

A Hive-ról már többször írtam, de most újabb apropó kapcsán lett aktualitása, megjelent magyarul.

Mutatom a játékot, aztán folytatom:

/A felvétel elkészítéséhez a játékot a Reflexshop bocsátotta a rendelkezésemre/

Nos, azt hiszem, ritkán fogalmazok szélsőségesen, de ebben az esetben nem érzem túlzásnak a zseniális szó használatát. Ennél kevesebb szabállyal már tényleg csak a korongokkal, négyzethálós táblán játszandó társasok rendelkeznek, miközben meg rengeteg felfedeznivaló van benne. Minden alkalommal újabb stratégiákat próbálhatunk ki, és kimondottan izgalmas, ahogy a játéktér változásával a lehetőségeink is folyamatosan módosulnak, nincsenek fix keretek, ami nem túl gyakori megoldás.

Én úgy érzem, hogy a Hive-ot így több, mint 15 év után nyugodtan kezelhetjük klasszikusként, és az, hogy lett magyar kiadása, kimondottan nagy dolognak tartom. Persze, nyugodtan lehet kacagni egy absztrakt stratégiai játék “magyar” kiadásán, de egyrészt ajánlom a témában írt bejegyzésemet (ITT fellelhető), másrészt pedig pont az ilyen játékoknál fontos, hogy szélesebb körben is elérhetők legyenek, és pl. bekerüljenek nem szakboltokba is. Mert ez tényleg olyan, amivel a sakk bonyolultságától megriadókat el lehet kapni.

Arról nem is beszélve, hogy rendes szabálykönyv jár hozzá. Amikor 6-7 évvel ezelőtt vettem egy Hive pocketet, akkor egy sima nyomtatott magyar szabályt kaptam hozzá (szakboltban). Ami nem lett volna baj, de vagy a képek, vagy a leírások sorrendje rossz, mert nincsenek összehangolva, és csak leírásból nem megfelelő példákkal elég nehéz volt jól értelmezni a dolgokat.

Így tehát az én meglátásomban jogosabb lenne azon hőbörögni, hogy eddig miért nem volt Hive magyar dobozzal, de most már felesleges lenne, hiszen van. Remélem, sok emberhez eljut! 😉