2017-10-17 Szekeres Ferenc 0Comment

A Trónok harca követésével teljesen elakadtam… A könyveket elolvastam, és a filmsorozatot is egy ideig egészen rendesen néztem, de aztán… Nos, nem akarom a gyerekre kenni, de Boglárka a hibás. 😛 Na jó, meg a társasjátékok. Ugyanis amíg se gyerek, se intenzív társasjátékozós hobbi nem volt, addig sokszor a filmnézés volt a “közös” esti program. Azért az idézőjel, mert bár egy helyiségben tartózkodtunk Anettel, valójában nem igazán tartom közös tevékenységnek. Boglárka megszületése nyilvánvalóan rengeteg dolgot felborított, így a kötetlen esti programok is teljesen átalakultak, az etetés, fürdetés, altatás olyan fajta rendszert vitt az életünkbe, ami addig szokatlan volt. Ráadásul a társasjátékozás felerősödésével az is megszilárdult, hogy amint a gyerek elaludt, leültünk játszani. Teljesen nevetséges módon nem mertünk a gyerekszobától távolabbi szobában játszani (pedig kicsi a lakásunk), így gyakorlatilag a gyerek ajtaja előtt társasoztunk. (Pl. emiatt nagyon hosszú ideig semmilyen kockajátékot nem vettünk elő, hogy nehogy bármi zajt csapjunk. :D) Így ezzel végül nem csak a Trónok harcának, hanem mindenféle sorozatnézésnek is vége szakadt. Most meg úgy vagyok vele, hogy újra kellene néznem az összes részt az elejétől, hogy képbe kerüljek. Majd talán, ha az utolsó részt is leadták, nekiállok. 🙂

Nem annyira meglepő, hogy amennyiben valami extrém módon népszerű, abból társasjáték is készül. A Trónok harca sem kerülhette ezt el, és most már jó néhány stílusú játékra húzták rá ezt a bőrt. Nekem ezzel alapvetően nincs gondom, mert valami tematikája úgyis kell, hogy legyen a társasoknak, akkor meg már nem probléma, ha a rajongást kihasználják. Az, hogy ez milyen hatással van a játék árára, illetve a vásárló pénztárcájára… Nos, az már más kérdés. 😛 Ahogyan az is, hogy a mechanika-tematika házasság végül mennyire van összhangban. Az első élményem a Trónok harca, társasjáték halmazok metszetében a Westerosi intrika volt, ami sajnos rettenetesen teljesített a tematikusság tekintetében. Knizia szerzeményéről van szó, és valójában egy cuki pingvines családi-, gyerekjáték volt eredetileg. Sajnos úgy gondolom, ez azért tényleg elég alja kiadás volt semmiféle hozzáadott értékkel.

Szerencsére a következőnek megismert Trónok harcás játék, A Király Segítője nem ilyen. Mutatom:

/A videó elkészítéséhez a játékot a Delta Vision bocsátotta a rendelkezésemre./

Nos, persze, valójában ez is egy absztrakt játék, és mechanika-tematika kapcsolatot leginkább akkor leljük meg, ha valami miatt rettenetesen vágyunk erre. Viszont vannak itt olyan tényezők, amelyek miatt mégsem érzem azt a problémát, mint a feljebb említett játék esetében.

Először is ez nem egy játék újbóli felhasználása, legalábbis Bruno Cathala munkásságában nem találtam olyan társast, aminek az áttematizálása lenne A Király Segítője.

Másodszor pedig itt egy egészen különleges hangulatot teremtenek Mihajlo Dimitrievski (The Mico) illusztrációi. Én kimondottan kedvelem a stílusát (többek között a Valeria, North Sea sorozatokból lehet ismerős), és szerintem eléggé egyedit alkotott itt is.

Szóval ebben a kis kiadványban bizony van munka, van koncepció, és a végeredmény jó lett. Az, hogy a fanatikus Trónok harca rajongóknak mennyire való, arról fogalmam sincs, de nekem, mint kocarajongónak (pl. totál nem borulok ki a szpojlerektől :P), tetszik. Úgyis kellett volna neki valami körítés, teljesen rendben van így. Ahogy a videóban is említem, szerintem kimondottan jó kettesben, úgy a leggondolkodtatóbb, legszámolósabb, legtervezhetőbb. Ugyanakkor, mivel 3-4-esben sem hosszabb a játékidő, szuper kis fillernek gondolom, pont el tudom képzelni, hogy egy amúgy nem társasozó Trónok harca rajongónak jó élményt jelenthet, be lehet ezzel csalogatni a társasrengetegbe. 🙂

TETSZIK

+ A szabályok egyszerűek, a játékmenet gyors.

+ Kettesben jól tervezhető.

+ Hangulatosak az illusztrációk.

+ Jó minőségűek a kártyák, jelölők.

+ Nagyon egyszerű, de nagyon jó az alapmechanika, és az az elem kimondottan tetszik, hogy még ha esélyünk sincs egy ház címerét elvinni, akkor is érdemes az utolsó tagot magunkhoz venni a segítő kártyák miatt.

SEMLEGES

* Számomra nem fontos a Trónok harca tematika, de ugyanakkor meg elég jó, hogy van egy ilyen könnyed játék ezzel a körítéssel. Tudom, hogy a hárdkór gémereknek a fixen 6 fős, minimum 6 órás táblajáték az igazi, esetleg a kétfős LCG vonal, de ezek azért nem mindenkinek reális opciók.

NEM TETSZIK

– A csapatjátékos szabályvariáns, illetve a korlátozott kommunikációs jelölők számomra erőltetettnek hatnak. El tudom képzelni, hogy ezeknek a variációknak is megvan a maga haszna, maga közönsége, de az is biztos, hogy nem én vagyok az.