2017-12-04 Szekeres Ferenc 0Comment

Amikor rendszeresen jártam Andurilba (társasjáték klub) játszani, gyakran láttam, ahogyan a mellettünk lévő asztalnál prototípust tesztelnek szorgalmasan. Bevallom sohasem vonzott a társasozásnak ez a része, valahogy úgy vagyok vele, hogy túl kevés szabadidőm van ahhoz, hogy nem kész játékokba fektessem. Ugyanakkor teljesen érthető, hogy sokaknak ez igazán élvezetes tevékenység, hiszen végigkövethetik, átélhetik, ahogy formálódik, csiszólódik a szabályrendszer, tapasztalataik, tudásuk beépül a születendő játékba. Bár a tesztelés nem érdekel, Feigel Tamás, az említett prototípus tulajdonosa annyira szimpatikus volt nekem, hogy biztos voltam abban, amennyiben lehetőség nyílik arra, hogy bármiben is együttműködjünk, rajtam nem fog múlni. Erre pedig a legújabb projektje kapcsán nyílt lehetőség, és esetemben talán sejthető is, hogy mi következik…:)

Biota: North Atlantic – stratégiai változat:

Szerintem kimondottan jó az alapkoncepció az adott élővilággal és táplálékláncokkal. A grafikák stílusa is kimondottan tetszik (nyilván a kész rajzokra gondolok, jelenleg elég jól elkülöníthetők az ideiglenesen használt illusztrációktól). Mechanikailag pedig nincs mi ne tetsszen, remek és kellemesen könnyed tablóépítés zajlik, az interakciók is pont annyira érdekesek, hogy kénytelen legyen az ember figyelni a többieket, miközben meg durva konfrontativitás nincs jelen (persze eléggé keresztbe lehet tenni a másiknak egy olyan lap elvitelével, ami a számára sok pontot érhetne).

Kimondottan erősnek érzem a tematikát, és nem feltétlenül arra gondolok, hogy a szabályrendszer minden eleme logikusan megmagyarázható, hanem arra, hogy játék közben egyszerűen beszippant ez a világ. Az élővilág, és a bonyolult rendszere lenyűgöző, a Biota: North Atlantic kártyái között pedig döbbenetesen nagy mennyiségű élőlényt ismerhetünk meg. Felébred az emberben a vágy, hogy megtudja, a jelenlegi táplálékláncai legmagasabb szintjein álló állatokat ki fogja elfogyasztani. 🙂

Tetszik, ahogyan a hozzánk legközelebb álló óceánrétegbe bekerülnek a különböző élőlények, és mechanikailag szuper, tematikailag pedig elgondolkodtató a veszélykártyák pusztítása. Szerencsére az ökokártyák felvillantanak némi reménysugarat. 🙂 Nem, sajnos nem vagyok valami nagy környezetvédő, de ennek a játéknak egyértelműen szemléletformáló hatása van, ami már önmagában igen nagy dolog.

Ez az első alkalom, hogy egy még nem kiadott játékról készítek videót, és nagyon örülök, hogy erre lehetőségem nyílt, mert még prototípus formájában is különleges hangulatú a Biota: North Atlantic. Anettnek is kimondottan tetszik, remekül sikerültek mind a 2, mind a 4 fős játszmáink.

Azt fontos megjegyezni, hogy ez a stratégiai változat a teljes Biota rendszernek csak egy szelete, van családi, kooperatív variáns is, és még ki tudja, hogy végül mennyi életképes játékmód kerül bele a szabálykönyvbe.

Egy biztos, nagyon szurkolok, hogy ezt a prototípust hamarosan le lehessen cserélni a végleges, ténylegesen kiadott játékelemekkel. A tervek szerint a Biota közösségi finanszírozás által valósulhat meg, és a kampány a közeljövőben várható. Addig is látogassatok el a következő oldalakra, lájkoljátok, osszátok meg őket:

https://www.facebook.com/BiotaNorthAtlantic/

http://www.geospiritgames.com/