2018-01-04 Szekeres Ferenc 3Comment

Ahogyan az előző bejegyzésemben említettem, két olyan magyar tervező van, akinek kimondottan kedvelem a munkásságát. 🙂

Dorsonczky József ötletei nagyon közel állnak hozzám. Az a fajta mentalitás, gondolkodás, ami mentén megszületnek a játékai, illetve maga a játékélmény is számomra minden esetben különleges. Szerintem tipikusan olyan minden tervezése, amiben brutális mélységek vannak, de munkát, energiát kell befektetni ahhoz, hogy az ember elkezdje egy kicsit jobban kapiskálni, hogy mit is kellene csinálni. 🙂 A Kakukk! is pont ilyen!

Mutatom:

/A felvétel elkészítéséhez a játékot a Gémklub bocsátotta a rendelkezésemre./

No, persze, legegyszerűbb a legnyilvánvalóbbat szóvá tenni, ez pedig a huszonegy, ha úgy tetszik blackjack. Olvastam régebben mindenféle statisztika bűvészkedésről, hogy a blackjack valójában nem is annyira szerencsejáték, mint az ember gondolná, de azt hiszem, hogy az átlagos játékos számára igenis egyértelműen szerencsejáték. Hogy ebből hogy lesz agyalós többfős társasjáték? Remélem, hogy a fenti videóból kiderül(t).

A dobósorra helyezés pl. eléggé érdekes kérdés. Kapásból, az a 3 lap, amit a fordulók elején JOBBRA draftolunk, nagyon fontos infó, hiszen így már valamennyi tudásunk van arról, hogy a körsorrendben előttünk lévőnél milyen lapok vannak, márpedig erősen befolyásoló tényező, hogy ki tudunk-e játszani valamit, illetve, hogy ez jó-e nekünk vagy sem. 🙂 A baglyaink nagyon jó alapot biztosítanak a stratégia kialakítására (és adnak egy kis rugalmasságot is), illetve az elérhető kakukkok elvitelénél iszonyatosan fontos az időzítés. Mindez egy kellemesen feszült, eléggé gondolkodós játékot eredményez. 10-12 éves gyerekekkel játszottam, és nagyon gyorsan megértették a szabályokat, de szerintem érdemes egy teljes próbafordulót végigjátszani, és újrakezdeni a partit, meghálálja majd. 🙂

Megkérdeztem a szerzőt, hogy a 21-nek amúgy van-e valami jelentősége, mert végül is ennyi erővel más érték is lehetne.

Idézném:

“Eredetileg 20 volt, könnyebb is számolni. De a blackjack szexi.”

Ennyi. 🙂

TETSZIK

+ Nagyon jók a grafikák, szerintem kimondottan hangulatosak, szépek, jól mutatnak kézben, asztalon, videón. 🙂

+ A szabályrendszer viszonylag egyszerű, de azért szokni kell, elsőre ne várjunk végletekig tudatos játékot senkitől sem. Én mondjuk szeretem, ha egy játékot a szabályrendszeren túl is tanulni kell.

+ Nyilvánvaló, hogy nem sokan keresnek tematikát egy ilyen játékban, de nekem valahogy bejön ez a baglyokkal, verebekkel, kakukkokkal győzzük le a tolvaj szarkákat gondolatmenet.

SEMLEGES

* Az akciózsetonok nagyon érdekesek, gyakorlatilag különleges képességgel ruházzák fel a tulajdonost, és az elvitelek sorrendje miatt is izgalmas, de egyelőre még az alapjátékban rejtőző lehetőségeket aknázom ki, a zsetonok alkalmazásához pedig nem árt, ha rutinosabb csapattal játszunk.

NEM TETSZIK

– A magam részéről nem nagyon van olyan dolog, ami ide tartozna, így csak annyit tudok szóvá tenni, hogy talán megtévesztő lehet a megjelenés. Egy szép, színes, kisdobozos kártyajáték, amit talán sokan gyerekjátéknak vélnének, de nagyon nem az. A 10+ korhatár nem véletlen, és bár technikailag (szabályügyileg) talán fiatalabbak is játszhatnák, jó eséllyel nem náluk fognak előjönni a játékban rejlő finomságok.