2018-01-09 Szekeres Ferenc 3Comment

Íme a Pandemic és A Tiltott Sziget közötti sáv legerősebb versenyzője, A Tiltott Sivatag. 🙂

/A felvétel elkészítéséhez a játékot a Reflexshop bocsátotta a rendelkezésemre./

Nagyon izgalmas ez a trió, és nyilvánvalóan érdekes kérdés, hogy szükség van-e mind a háromra. Szerintem mind a három esetben elég erős a hangulat, így elsődleges szempont lehet az, hogy akár megjelenésre, akár “történetileg” mi áll közel hozzánk, és mi nem. A másik szempont a nehézségi szint kérdése. Egyértelműen a Sziget a legkönnyedebb, legcsaládbarátabb minden szempontból, aki akár a társasok, akár azon belül a kooperatív játékok világában kevésbé jártas, illetve, ha kisebb is van a csapatban (8 év környéki), akkor az ajánlott.

A Sivatag és a Pandemic között szerintem nincs olyan nagy különbség a nehézséget illetően, de az biztos, hogy az utóbbi esetében több apróságra kell figyelni (kitörések, továbbfertőzések, pakli aljáról húzás, ilyesmi), így A Tiltott Sivatag szabályrendszere ilyen szempontból hangyányit egyszerűbb. Ez a különbség magában a játékmenet nehézségében (tehát, hogy mennyire nehéz megtervezni az akciókat és nyerni) már nem feltétlenül jelentkezik. A Sivatag esetében a víz kardinális kérdés, ami tematikus is a sivatagban, szerintem az első pár játékban az, hogy legyen elég víz, meg hogy takarítsunk, takarítsunk, leköti az akciók jó részét.

Ha nem opció mind a három birtoklása (ami azért érthető), akkor egyértelműen a téma és a megjelenés lehet a fő szempont. A 2 Tiltott játék sokkal inkább mesebeli, kalandos hangulatú, magunkat és mesés kincseket, találmányokat mentünk, a Pandemicben meg az egész világot, ugyanakkor a vírusok elleni küzdelem kicsit elvontabb. 😀 A lényeg, hogy mind a három remek darab. 🙂

TETSZIK

+ Kiváló megjelenés, kivitelezés.

+ Remek hangulat.

+ Könnyű szabályrendszer.

+ Rövid játékidő.

+ Közös cél, kooperatív játékmenet.

+ Nagyon más egyéni kalandozóképességek.

SEMLEGES

* A fémdoboz szép, de sérülékeny, ha a lakás valamilyen kitüntetett helyén tudjuk tárolni, dekoratív, de ha a többi doboz szeretnénk berakni, nem praktikus.

* Én sokkal jobban szeretem magam kiválasztani a karakteremet, mintsem véletlenszerűen, és hasznosság szempontjából lehetnek különbségek közöttük, így pl. egy kezdő partiba tutira beraknám a vízhordozót, ráadásul abban több is a kooperativitási lehetőség, mint mondjuk a régész esetében.

NEM TETSZIK

– Vannak nagyon extrém forgatókönyvek mind a két irányba. Előfordul, hogy húzod fel a kártyákat, és egyszerűen nem mozdul a vihar, ami persze szuper, mindenki örül, ha ez sokszor fordul elő, lényegesen megkönnyíti a játékot. Amikor viszont sorozatosan nő a viharszint, fogy a víz, és egy-egy lapkánál már csak a homokfuvó segíthet, elég elkeserítő tud lenni a helyzet. Csapatfüggő, hogy ki hogyan tolerálja ezeket a szélsőséges eseteket, és ritkán okoz gondot, nyilván van szerencse a játékban, és azzal nincs is gondom, csak azt élvezem kevésbé, amikor ezt az extrém arcát mutatja. 🙂