2018-01-23 Szekeres Ferenc 0Comment

Nos, a félévzárás egy része bizony nem mókacagás, a sok teendő mellett meg sajnos kevesebb idő, energia jut társasjátékra (meg videókészítésre). Mivel a napi játékdózisnak így is meg kell lennie, ilyenkor nálam is előkerül 1-2 alkalmazás. Ez most végül is valamilyen szinten egy kísérleti bejegyzés, mert digitális társasjátékról még sohasem írtam. 🙂 Kísérletem áldozata pedig a 7 Csoda lesz.

Tisztán emlékszem az első találkozásomra a 7 Csodával. Egy ismerősömmel mentem el megnézni, hogy milyen is a Játszóház projekt, és úgy alakult, hogy ott hármasban kipróbáltuk a 7 Csodát. Sokat hallottam, olvastam már róla korábban, de még úgy sem tudtam, hogy mire számíthatok. Sajnos a szabálymagyarázat nem volt az igazi, így sötétben tapogatózós volt az első parti. Később pedig megtapasztaltam, hogy tényleg nagyon nehéz teljesen kezdőknek úgy megtanítani a 7 Csodát, hogy az első alkalmukkor bármi tudatosság legyen a játékukban. A lényeg, hogy emlékeim szerint az első alkalom után nem voltam teljességgel lenyűgözve, de azért éreztem, hogy több van ebben.

Azóta eltelt néhány év, és viszonylag sok 7 Csoda partit játszottam különböző társaságokkal (gémerekkel, kezdőkkel, gyerekekkel, idősebbekkel, stb.), és döbbenetes, hogy mindenhol jól működött. Legutóbb nyáron játszottam rövid idő alatt elég sokat (minden kiegészítővel bővítve), és bevallom, akkor egy kicsit telítődtem, szóval egy ideig eszembe sem jutott, de most ezekben az ínséges időkben a tableten keresztül újra felvettem vele a kapcsolatot. 😛

Mivel eléggé képben vagyok a szabályokat illetően, először nem foglalkoztam a tutorial résszel, azt reméltem, hogy a felület lesz annyira intuitív, hogy tanítás nélkül is gond nélkül kezelni tudom. Így is volt, pár perc múlva már vége is volt az első partinak. 🙂

A 7 Csoda egyik legnagyobb előnye amúgy is az, hogy ugyanannyi a játékideje 3 illetve 7 fő esetén is, na most bele lehet gondolni, hogy ha nem kell a többieket megvárni, akkor mennyi ideig tarthat egy saját tempóju játék. 🙂 Ezt persze az AI ellen értem, ha online mások ellen játszunk, akkor nyilván kicsit hosszabb lesz.

Aztán persze csak piszkálta a fantáziámat a tutorial rész, hiszen amúgy is eléggé érdekel a tanítás. 😛 Nyilván nehéz úgy tenni, mintha nem ismerném a játékot, de úgy érzem, hogy elég jól sikerült ez a digitális tanítós rész, könnyen átlátható, és igazából gyakorlatilag egy próbajáték keretében lehet elsajátítani a szabályrendszert.

Gondolom, aki már játszott vele, jogosan kérdőjelezhetné meg, hogy oké, de elég fontos része a játéknak, hogy lássam, ki hogy áll. Talán kicsit meglepő módon, de kiválóan működik ez a rész is, teljesen könnyedén meg lehet nézni egy 7 fős játéknál is a tőlünk “legtávolabb” ülő játékost is. Direkt különböző játékosszámú partikat is kipróbáltam, és egyértelműen más érzete van digitálisan is a 3 fős, illetve a 7 fős játékoknak.

Szóval összességében nekem nagyon pozitív élmény ez az app. Azt evidenciaként kezelem, hogy egy ilyen alkalmazás nem lehet jobb, mint maga a társasjáték hús-vér környezetben, de más is a funkciója. Ez tényleg extragyors móka, amiben mégis a jól ismert játékot “gyakorolhatom”, és mint ilyen remek kikapcsolódás akkor, amikor nincs lehetőség másra. Engem igazából egy dolog szokott kimondottan zavarni a digitális társasjátékoknál (amit amúgy mások pont pozitívumként kezelnek), hogy automatikusan kiszámolnak mindent helyetted (pl. játék végi pontozás). Lehet, hogy idegen lenne ebben a környezetben, de én akkor is inkább magamnak számolnám ki a pontokat. 😛