2018-02-01 Szekeres Ferenc 1Comment

Amikor készítettem a videókat, egyértelmű volt, hogy az Időzített Bombát az Avalon után mutatom be. 🙂 Bizonyos szempontból nagyon hasonló játékokról van szó, mégis, a végeredmény eléggé más.

Mutatom:

/A felvétel elkészítéséhez a játékot a Reflexshop bocsátotta a rendelkezésemre./

Amikor tanultam a szabályokat, bár érdekesnek tűnt a koncepció, nehezen tudtam eldönteni, hogy mennyire lesz jó. Szerencsére már megtanultam, hogy szabálykönyv alapján megítélni bármit is igen nagy butaság, így természetesen jöhetett a próba. A 4-8 fő nem annyira sima ügy itthon, így behoztam a suliba, és már az első játék alkalmával egyértelművé vált az Időzített Bomba funkciója. Egyszerűen tökéletes annak a korosztálynak (kb. 8-14), aminek még az Avalon túl sok lenne. Nem a szabályokat, hanem a kommunikációt tekintve. Itt a szerepek mellett mindenkinek még valamilyen titkos tudása van (saját drótok), így ez segít abban, hogy legyen miről beszélni (az Avalonban a csapatválasztás megvitatása, illetve a szavazás eredményének kiértékelése (pl. hogy valaki miért szavazott nemmel) teljesen más irányba viszi az egészet, jóval összetettebb helyzetek alakulnak ki). Hiszen, ha valaki nagyon nem tud mit kezdeni, legalább a saját kártyáiról tud beszélni, és vérmérséklettől függően eldöntheti, hogy mennyire mond igazat.

Nem csak megfigyelőként, résztvevőként is nagyon élveztem a partikat, rögtön 4-5 is lement egymás után. Abszolút alkalmas arra, hogy többet megtudjunk egymásról, hogy fejlődjön a kommunikációnk, hogy el tudjuk dönteni, mikortól nem baj már, ha egyértelműsítjük, melyik oldalon állunk, stb. Külön izgalmas volt, hogy valahogy átverés címszóval inkább arra gondol az ember, hogy a gonoszok elhitetik magukról, hogy jók, de itt a fordítottja is működik, azaz simán reális, hogy elhitetjük, hogy mi is gonoszok vagyunk, és pl. rávesszük a másik gonoszt, hogy tőlünk vágjon, hiszen nálunk a bomba, miközben remélhetőleg hatástalanít egy olyan drótot, amire szükségünk van. 🙂

Igazából az ilyen jellegű nagyon egyszerű tervezések mindig lenyűgöznek. Összvissz 2 fajta szerepkártya, 3 fajta drótkártya, és működik.

TETSZIK

+ Nagyon egyszerű szabályokkal nyújt titkos szerepes, egymást meggyőzős, kockázatvállalós élményt.

+ Gyors és szórakoztató.

+ Nagy királyság a drótvágó. 😀

SEMLEGES

* Maga a bombahatástalanító téma jó, a Moriarty vs. Sherlock vonal viszont némileg hatásvadász. Persze nincs gond vele, csak senki ne várjon sztorit a játékhoz.

NEM TETSZIK

– Igazából vicces, BGG-n azt írja, hogy 1-30 perc a játékidő, és van benne valami. Az 1 perc úgy jöhet össze, hogy az első vágás rögtön bomba, kész, vége. 🙂 A 30 perc meg inkább 8 fővel képzelhető el, meg persze azon múlik, hogy mennyire dumás a társaság, mennyire nehezen dönt az aktív játékos. Az 1 perces játékidő amúgy nem gond, pikkpakk új játékba lehet kezdeni, de mégis, ez olyan dolog, ami, ha túl sokszor történik, zavaró lehet.