2018-02-06 Szekeres Ferenc 1Comment

“Kicsikét szűk a világ nekem,

Keresem benne még a helyem,

Nem látom tisztán a holnapot,

Lehet, hogy ebbe én ma még belehalok!”

Na pont ilyen a Small World. 🙂

Mutatom:

/A játékot a felvétel elkészítéséhez a Gémklub bocsátotta a rendelkezésemre./

Az újkori társasjátékfanatizmusom kezdetén ismerkedtem meg a Small Worlddel, és emlékszem, hogy remek élményeim voltak vele, ugyanúgy ahogyan később az Underground változatával is. Nem állítom, hogy nagyon gyakran az asztalra került, de amikor igen, azok mindig jól sikerült partik voltak. Érdekes, mert gyakran felmerül ez a “nyelvfüggetlen játék magyarul” téma, és technikailag mondhatjuk azt, hogy a játékmenetben semmi olyasmi nincs, amihez értelmezendő szöveg tartozna. Mégis, nagyon sokat dobnak a képesség+nép kombók a hangulaton, és ez szerintem komolyan befolyásolhatja a játékélményt is.

A 20 perces videó kicsit megtévesztő, mert a szabályok jóval rövidebb időbe is beleférnek. Igyekeztem jó néhány példát mutatni, hogy minden egyértelmű legyen, illetve az utolsó 6 perc már csak a képességek, népek végighadarása. Ezt nyilván nem szükséges az első játékhoz megtanulni, elég mindig azt a hatot megnézni, ami aktuálisan elérhető.

Aki nem először olvassa soraimat, megszokhatta már, hogy én kimondottan védeni szoktam az alapvetően nem kétfős játékok kétfős játékélményét. Ugyanis ezt a részt gyakran érik kritikák, vagyis, hogy egy ilyen jellegű játék kettesben nem jó. Szerintem de. Van érvem is. 🙂

Egyrészt teljesen egyértelmű, hogy kit üt az ember, ha van rá módja, másrészt a külön térkép miatt elég szűk a világ még kettőnknek is, ha pedig belevesszük a hanyatló népeinket is, akkor igen gyorsan megtelik a térkép. Oké, nem azt állítom, hogy kettesben a legjobb, mert ez mégiscsak alapvetően egy vidám hangulatú öldöklés, amiben nem kell túl komolyan venni a “miért pont engem???” vonalat, így tényleg kiváló több fővel. De azért kettesben is jó. 🙂

TETSZIK

+ Bár a téma elcsépelt a fantasy jelleget illetően, de ebben a formában mégis frissnek hat még most is, pedig egy lassan 10 éves játékról beszélünk.

+ Iszonyatosan jók a képesség+nép kombók, és minden játéknál másképpen alakul ez, szóval mondhatjuk, hogy ez a része biztosítja a magas újrajátszhatóságot.

+ Az illusztrációk hangulatosak, viccesek.

+ Nagyon minőségi kivitelezés, ebben az új kiadásban jobb lett az insert, mint az előzőben volt.

SEMLEGES

* Rengeteg partilehetőség van ebben a dobozban, de közben meg ha tud róla az ember, hogy emellett pedig számos kiegészítővel is rendelkezik a játék, akkor ébredezik benne a vágy, hogy…:) Szóval léci, jöhetnek a kiegek magyarul. 😛

NEM TETSZIK

– Azért a kezdőjátékosnak van előnye bőven, nyilván könnyebb elindítania a hódításokat, és persze először is választhat a népekből. Ehhez kapcsolódóan pedig az utolsó játékos simán lehet hátrányban kizárólag a körsorrend miatt. Nem gondolom iszonyatosan súlyos problémának, de azért egy 4-5 fős játszmában utolsónak megkezdeni a terjeszkedést, nem túl optimális. Persze cserébe a teljes játszmát is ez a játékos fogja lezárni, szóval…:)